maandag 3 maart 2008

Hevige beroering over de film "Fitna" over Koran van Geert Wilders

Wereldwijd ontstaat er steeds meer beroering over een film “Fitna” over de Koran die Geert Wilders, de leider van de Nederlandse oppositiepartij Partij Voor de Vrijheid (PVV) heeft gemaakt.

Ministers en vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven hebben Wilders gevraagd of hij de film niet wil uitzenden omdat daardoor op de wereld Nederlandse belangen geschaad kunnen worden.

Demonstratie in Mazar-i Sharif
In de stad Mazar-i Sharif in Noord-Afghanistan is zondag al een demonstratie gehouden tegen Nederland. De demonstranten eisten van de Afghaanse regering dat ze de banden met Nederland zou verbreken.

De betogers in Mazar-i Sharif eisen bovendien het vertrek van de Nederlandse en Deense ISAF-militairen en riepen "Dood aan Denemarken” en “Dood aan Nederland”.

De demonstranten bestonden voornamelijk uit geestelijken. Ze staken zowel de Nederlandse als de Deense vlag in brand.

De Taliban hebben aangekondigd om aanslagen op Nederlandse militairen in Uruzgan uit te voeren.

In Egypte werd al een Nederlandse kinderfilm niet uitgezonden op een filmfestival.

Nederland
De Nederlandse minister-president Jan Peter Balkenende zei zelfs: “Hoe wil Wilders het verantwoorden tegenover de families van Nederlandse soldaten als ze worden gedood.”

De Afghaanse president Hamid Karzai heeft aan NAVO-secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer gevraagd of de film in Nederland verboden kan worden, maar De Hoop Scheffer moest als antwoord geven dat zoiets in Nederland niet mogelijk is.

De Hoop Scheffer maakt zich wel ernstige zorgen over de gevolgen van de film.

Desondanks onderzoekt het Nederlandse kabinet of de film nog voordat deze is uitgekomen kan worden verboden vanwege de dreiging uit het buitenland.

Geert Wilders heeft laten weten niet te zullen buigen voor de druk van de kant van moslims om de film niet uit te zenden. Hij heeft gezegd dat zijn film klaar is. In maart zal de film worden vertoond.

De leider van de PVV staat erom bekend dat hij fel gekant is tegen de inhoud van de Koran. Hij heeft ondertussen gezegd dat zijn film klaar is. In maart zal de film worden vertoond.

Hij wil ook niet dat er meer moskeeën in Nederland worden gebouwd.

De partij van Wilders stemde tegen het besluit van de regering om de missie in Uruzgan te verlengen.

De Koran is het heilige boek van de moslims. Wanneer er kritiek is op de Koran of de profeet Mohammad, die de Koran openbaarde, kunnen zij zich erg gekwetst voelen.

Geen opmerkingen: